incontinencia urinaria de urgencia

Hoe te handelen tegenover urinaire urgentie -incontinentie bij een afhankelijke patiënt?

Aug 28, 2023Álvaro Poveda

De urine -incontinentie Het is een medische aandoening waarin een persoon dat niet kan Controleer de urinestroom volledig Van de blaas. Dit kan leiden tot het onvrijwillige verlies van urine, hetzij in kleine hoeveelheden of in hogere volumes. Urine -incontinentie kan mensen van alle leeftijden beïnvloeden, hoewel het meer is gebruikelijk bij oudere mensen.

 

Soorten urine -incontinentie



Er zijn er meerdere Soorten urine -incontinentie, elk met hun eigen kenmerken:



1. Incontinentie van inspanning

 

Treedt op wanneer er een is Verlies van urine bij het uitvoeren van activiteiten die de buikdruk verhogen, zoals lachen, hoesten, niezen, zware objecten tillen of sporten. Het is meestal gerelateerd aan een zwakte van de bekkenbodemspieren of een disfunctie van de urethrale sluitspier.



2. Incontinentie van noodsituaties

 

Ook bekend als hyperactieve blaas, wordt het gekenmerkt door een Plotselinge en intense behoefte om te urineren, vaak gevolgd door een onvrijwillig verlies van urine voordat u de badkamer bereikt. Het kan gerelateerd zijn aan een hyperactiviteit van de blaasspier.



3. Gemengde incontinentie

 

Het is één Combinatie van inspanningsincontinentie en noodincontinentie. Mensen met dit type kunnen urineverlies ervaren, zowel tijdens fysieke activiteiten als in tijden van urgentie.


4. Rberba Incontinentie

Treedt op wanneer De blaas is niet volledig leeg En urine accumuleert totdat de blaas zo vol is dat deze constant begint te druppelen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een obstructie in urinestroom of een disfunctie van de blaasspieren.



5. Functionele incontinentie

 

Komt voor bij mensen die dat hebben gedaan fysieke of mentale moeilijkheden om naar de badkamer te komen Na verloop van tijd resulteert het in urineverlies.

Nood urine -incontinentie

Hoe ga je door met urinaire dringende incontinentie?

Als u ervaart Nood urine -incontinentie, het is belangrijk om maatregelen te nemen om de situatie op de best mogelijke manier af te handelen. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen:

1. Blijf kalm: Hoewel urgentie vervelend en beschamend kan zijn, probeer dan kalm te blijven om geïnformeerde beslissingen te nemen.

2. Laad een nauwe badkamer: Ga waar mogelijk zo snel mogelijk naar een bad. Als u zich op een openbare plaats bevindt, zoek dan naar borden of vraag iemand om de locatie van de dichtstbijzijnde badkamer te vinden.

3. Gebruik absorberende producten: Als u zorgen maakt over mogelijke lekken terwijl u op zoek bent naar een badkamer, kunt u absorberende producten zoals ondergoed of luiers voor volwassenen gebruiken om urineverlies te controleren.

4. Gebruik besturingstechnieken: Probeer de besturingstechnieken te gebruiken om de urgentie uit te stellen. Je kunt het doen door samentrekking van de bekkenbodemspieren, ook bekend als kegelspieren. Deze oefeningen kunnen u helpen tijdelijk te beheersen.

5. Raadpleeg een gezondheidsster: Als noodincontinentie een terugkerend probleem wordt of uw kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloedt, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen. Een gezondheidsster kan uw situatie evalueren, de onderliggende oorzaak bepalen en behandelingsopties aanbieden.

6. Verken behandelingsopties: Afhankelijk van de oorzaak van uw noodincontinentie, kan uw arts veranderingen in het dieet aanbevelen, oefeningen om bekkenbodemspieren, blaasresettechnieken of medicijnen te versterken die urgentie helpen beheersen.

7. Volg het behandelplan: Als uw arts een behandelplan voorschrijft, volg dit dan consequent. Dit kan specifieke oefeningen, medicijnen of andere benaderingen omvatten die u helpen bij het effectief omgaan met noodincontinentie.

Onthoud dat Nood urine -incontinentie Het is niet iets dat je je zou moeten schamen. Het is een gemeenschappelijk en behandelbaar medisch probleem. Door medische hulp te vinden, kunt u de ondersteuning en hulpmiddelen verkrijgen die nodig zijn om de situatie goed aan te kunnen en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Hoe gaat het met dringende noodincontinentie over?

De Nood urine -incontinentie Het kunnen op verschillende manieren zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de symptomen. Enkele veel voorkomende benaderingen zijn:

1. Blaaswrok: Door deze benadering wordt de persoon geleerd om geleidelijk de intervallen tussen urineren te vergroten, wat helpt bij het verbeteren van de blaascontrole en de urgentie verminderen.

2. Bekkenbodemoefeningen: Kegel -oefeningen, die de samentrekking en ontspanning van bekkenbodemspieren impliceren, kunnen de spieren versterken die de blaas regelen en de urineretentie verbeteren.

3. Gedragstherapie: Dit kan technieken omvatten zoals reguliere urineren programmeren en het gebruik van plassen kranten om patronen en trigger te identificeren.

4. Medicijn: Anticholinerge medicijnen en adrenerge bèta-3-agonisten kunnen de blaas ontspannen en de urgentie verminderen. Deze medicijnen kunnen bij sommige mensen de symptomen helpen beheersen.

5. Elektrische stimulatie: Elektrische stimulatie van de zenuwen die de blaas regelen, kan in geselecteerde gevallen nuttig zijn om de controle te verbeteren en de urgentie te verminderen.

6. Botox: Botuline -toxine -injectie in de blaas kan de spieren ontspannen en de urgentie en onvrijwillige contracties verminderen.

7. Medische hulpmiddelen: Sommige apparaten, zoals urethrale pessaria, kunnen helpen de urethra gesloten te houden en urinelekkage te voorkomen.

8. Complementaire therapieën: Sommige mensen vinden verlichting door benaderingen zoals acupunctuur of fysiotherapie.

9. Chirurgie: In ernstige en resistente behandelingsgevallen kan een operatie worden beschouwd als structurele problemen die bijdragen aan de urine -incontinentie.

Het is belangrijk om in samenwerking met een arts te werken om de meest geschikte behandelingsbenadering voor uw specifieke situatie te bepalen. Een gezondheidsster kan uw symptomen evalueren, een precieze diagnose stellen en de meest geschikte behandelingsopties aanbevelen voor Controle dringende noodincontinentie.

Meer artikelen