trastornos del movimiento

Bewegingsstoornissen | Jongens

Aug 23, 2023Álvaro Poveda

De Bewegingsstoornissen Het zijn medische aandoeningen Ze beïnvloeden de normaliteit en vloeibaarheid van lichaamsbewegingen. Deze aandoeningen kunnen overmatige, onvrijwillige, langzame, rigide of abnormale bewegingen met zich meebrengen die de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk kunnen verstoren. Deze abnormale bewegingen kunnen verschillende delen van het lichaam beïnvloeden, zoals spieren, gewrichten en zenuwstelsel in het algemeen.

 

Soorten bewegingsstoornissen



Er zijn er meerdere Soorten bewegingsstoornissen, elk met specifieke kenmerken en oorzaken. Enkele opmerkelijke voorbeelden van bewegingsstoornissen zijn:



1. De ziekte van Parkinson

A neurodegeneratieve stoornis waarin zenuwcellen in een deel van de hersenen die de beweging regelen geleidelijk verslechteren. Dit kan leiden tot trillingen, spierstijfheid, langzame bewegingen en moeilijkheden bij het handhaven van de balans.



2. Huntington Korea

Een geërfde ziekte die veroorzaakt Onvrijwillige en snelle bewegingen, samen met cognitieve en emotionele problemen.



3. Distonia

Het wordt gekenmerkt door spiercontracties die oorzaak opgelopen abnormale houdingen En Repetitieve bewegingen. Het kan een specifiek deel van het lichaam beïnvloeden of worden gegeneraliseerd.



4. Tourette -syndroom

Een neurologische aandoening die veroorzaakt Onvrijwillige bewegingen en vocalisaties bekend als Tics. Deze tics kunnen in de intensiteit variëren en kunnen eenvoudig zijn (zoals flikkers) of complexen (zoals gebaren of woorden).



5. Wilson's ziekte

Een genetische aandoening die veroorzaakt Overmatige accumulatie van koper in het lichaam, die bewegingsstoornissen, leverproblemen en andere symptomen kunnen veroorzaken.



6. Ataxia

Een groep aandoeningen die spiercoördinatie en evenwicht beïnvloeden, wat resulteert in onhandige bewegingen en Moeilijkheden om te lopen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en er zijn er nog vele anderen Bewegingsstoornissen met verschillende kenmerken en manifestaties. Sommige van deze aandoeningen kunnen worden behandeld met medicijnen, fysiotherapie, ergotherapie en in sommige gevallen chirurgie. De behandeling en het beheer van deze aandoeningen worden meestal uitgevoerd door gezondheidswerkers die gespecialiseerd zijn in neurologie en bewegingsstoornissen.

Bewegingsstoornissen

Mogelijke oorzaken van bewegingsstoornissen

De Bewegingsstoornissen Ze kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische, milieu, neurodegeneratief en andere. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van bewegingsstoornissen:



1. Genetische oorzaken

Sommige zijn Erfgenaam en zijn gerelateerd aan afwijkingen in bepaalde genen. Voorbeelden zijn Huntington Korea en enkele vormen van dystonie.



2. Neurodegeneratieve aandoeningen

Verschillende neurodegeneratieve ziekten kunnen ze veroorzaken. Deze voorwaarden impliceren de Geleidelijke degeneratie van zenuwcellen in delen van de hersenen die de beweging regelen. Opmerkelijke voorbeelden zijn de ziekte van Parkinson en multisystemische atrofie.



3. Wijzigingen in neurotransmitters

Neurotransmitters zijn chemische stoffen die communicatie tussen zenuwcellen mogelijk maken. Onevenwichtigheden in neurotransmitterniveaus, net als dopamine kunnen ze leiden Bewegingsstoornissen. Dit is duidelijk bij de ziekte van Parkinson.



4. Craneoe -oecefalisch trauma

Hersenletsel Vanwege Cranioeechalic trauma kunnen ze ze ook veroorzaken. Schade aan hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor motorische controle kan de normale functie veranderen.



5. Infecties

Sommige virale of bacteriële infecties Ze kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden en aanleiding geven tot bewegingsstoornissen. Voorbeelden zijn encefalitis en de ziekte van Lyme.



6. Blootstelling aan giftige stoffen

Blootstelling aan bepaalde Giftige stoffen, zoals zware metalen, pesticiden en industriële chemicaliën, kunnen het zenuwstelsel en de trigger in dit soort aandoeningen beschadigen.



7. Metabole stoornissen

Sommige erfelijke metabole aandoeningen, zoals de ziekte van Wilson en de ziekte van Gaucher, kunnen de functie van het zenuwstelsel beïnvloeden.



8. Auto -immuunstoornissen

Auto -immuunziekten, waarin Het immuunsysteem valt per ongeluk lichaamscellen aan, ze kunnen ook het zenuwstelsel beïnvloeden en veroorzaken Bewegingsstoornissen.



9. Bijwerkingen van medicijnen

Sommige medicijnen, vooral die in het zenuwstelsel, kunnen bijwerkingen hebben die resulteren in abnormale bewegingen. Dit staat bekend als Late dyskinesie en kan worden veroorzaakt door antipsychotische medicijnen.



10. Idiopathische oorzaken

In sommige gevallen, de oorzaak van Bewegingsstoornissen Het kan niet duidelijk worden geïdentificeerd en worden "idiopathisch" genoemd. Dit betekent dat de onderliggende oorzaak niet bekend is.

Het is belangrijk op te merken dat de oorzaken van bewegingsstoornissen sterk kunnen variëren afhankelijk van het specifieke type aandoening en de getroffen persoon. Passende diagnose en behandeling vereisen een grondige evaluatie door gezondheidswerkers, met name gespecialiseerde neurologen.

Bewegingsstoornissen

 

Hoe bewegingsstoornissen te behandelen?

Hij Behandeling van bewegingsstoornissen Het hangt grotendeels af van het specifieke type aandoening, de ernst van de individuele symptomen en behoeften van elke patiënt. Therapeutische benaderingen kunnen een combinatie van medicijnen, fysieke en ergotherapieën en in sommige gevallen chirurgie omvatten. Hier zijn enkele veel voorkomende behandelingsopties:

1. Medicijn: Veel bewegingsstoornissen reageren op medicijnen die helpen bij het beheersen van de symptomen en de kwaliteit van leven verbeteren. Enkele voorbeelden zijn:

- Levodopa: Het wordt vaak gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson om de dopaminespiegels in de hersenen te verhogen en motorische symptomen te verbeteren.
- Anticholinerge: Ze kunnen trillingen en stijfheid bij aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson verminderen.
- Dopamine -blokkers: Ze worden gebruikt om onvrijwillige tics en bewegingen bij aandoeningen zoals het Tourette -syndroom te behandelen.
- Anti -epileptische medicijnen: Soms worden ze gebruikt om abnormale bewegingen bij bepaalde aandoeningen te regelen.

2. Fysieke en ergotherapie: Therapeuten kunnen patiënten helpen de coördinatie, balans en spierkracht te verbeteren door specifieke oefeningen en technieken. Deze therapieën kunnen vooral nuttig zijn voor aandoeningen die de mobiliteit en spierfunctie beïnvloeden.

3. Revalidatietherapie: Revalidatietherapie kan technieken omvatten zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Deze therapieën helpen de motorfunctie te verbeteren, het vermogen om dagelijkse activiteiten en communicatie uit te voeren.

4. Behandelingen bijgestaan ​​door apparaten: In sommige gevallen kunnen apparaten zoals stokken, wandelaars of rolstoelen worden gebruikt om de mobiliteit en onafhankelijkheid van patiënten te verbeteren.

5. Chirurgie: In ernstige en resistente gevallen voor de behandeling kan een operatie een optie zijn. Diepe hersenstimulatiechirurgie (DBS) impliceert het implementeren van elektroden in specifieke gebieden van de hersenen en vervolgens elektrische impulsen te sturen om motorische symptomen te reguleren.

6. Complementaire therapieën: Sommige mensen vinden verlichting door complementaire therapieën zoals acupunctuur, massagetherapie en meditatie. Hoewel deze therapieën meestal niet de basis van de behandeling vormen, kunnen ze nuttig zijn als onderdeel van een uitgebreide aanpak.

Het is essentieel dat mensen met Bewegingsstoornissen Werk in nauwe samenwerking met gespecialiseerde medische professionals, zoals neurologen en therapeuten, om een ​​geïndividualiseerd behandelplan te ontwikkelen. Elk geval is uniek en de behandeling moet zich aanpassen aan de behoeften en omstandigheden van elke patiënt.

Meer artikelen