tipos de ictus

Soorten beroertes en hoe ze beïnvloeden

Jul 31, 2023Álvaro Poveda

Een beroerte, ook bekend als slag (slag) of hartinfarctHet is een medische aandoening die de hersenen beïnvloedt. Treedt op wanneer de bloedstroom naar een deel van de hersenen wordt onderbroken of verlaagd, wat resulteert in een Gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen in dat hersengebied. Dit kan te wijten zijn aan twee hoofdoorzaken:

1. Ischemische slag: Het is het meest voorkomende type slag en treedt op wanneer een stolsel een bloedvat blokkeert dat de hersenen irrigeert. Dit kan optreden door de vorming van een stolsel in een hersenslagader (trombose) of wanneer een stolsel kan worden gezien vanuit een ander deel van het lichaam en naar de hersenen reist (embolie).

2. Hemorragische slag: In dit geval breekt een bloedvat in de hersenen en veroorzaakt hersenbloeding, wat leidt tot de accumulatie van bloed in het omringende hersenweefsel.

Wanneer een beroerte optreedt, kunnen aangetaste hersencellen binnen enkele minuten beginnen te sterven, wat kan leiden tot permanente handicap of zelfs potentieel dodelijk kunnen zijn, afhankelijk van het gebied en de uitbreiding van hersenschade.

Hij Onmiddellijke behandeling En voldoende is essentieel om hersenschade te verminderen en de kansen op herstel te verbeteren. Gezien het uiterlijk van de symptomen van een beroerte, moet er dringende medische hulp worden gezocht om zo snel mogelijk een goede behandeling te krijgen.

Soorten beroerte

Er zijn er twee soorten beroerte of beroerte (slag), elk met zijn onderscheidende kenmerken en manieren om de hersenen en het lichaam te beïnvloeden:

Ischemische slag


- Oorzaak: Dit type slag Het treedt op wanneer een stolsel een slagader blokkeert die bloed naar de hersenen levert, waardoor de bloedstroom en de aankomst van zuurstof en voedingsstoffen naar hersencellen worden onderbroken.


- Brainbetrokkenheid: Het gebrek aan zuurstof kan leiden tot de dood van hersencellen in het getroffen gebied. De uitbreiding en locatie van het beschadigde gebied zullen bepalen welke vaardigheden of functies worden beïnvloed. Als de beroerte bijvoorbeeld optreedt in het gebied dat de beweging aan één kant van het lichaam regelt, kan dit aan die kant verlamming veroorzaken. Als de schade in het spraakgebied optreedt, kan dit leiden tot communicatieproblemen.


- Symptomen: De symptomen van een ischemische beroerte kunnen zwakte of verlamming zijn aan één kant van het lichaam, moeilijkheden om taal te spreken of te begrijpen, wazig zicht, evenwicht en coördinatieproblemen en ernstige en plotselinge hoofdpijn.

Hemorragische slag


- Oorzaak: In dit type beroerte breekt een bloedvat in de hersenen en veroorzaakt hersenbloeding, wat leidt tot de accumulatie van bloed in het omringende hersenweefsel.


- Brainbetrokkenheid: Opgebouwde bloed oefent druk uit op hersenweefsel en kan zenuwcellen beschadigen of vernietigen. Dit kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van het getroffen hersengebied. De ernst van een hemorragische beroerte kan zeer hoog zijn, omdat de aanwezigheid van bloed een toename van de intracraniële druk kan veroorzaken en hersenschade erger kan maken.


- Symptomen: De symptomen van een hemorragische beroerte kunnen vergelijkbaar zijn met die van een ischemische beroerte, maar kunnen ook intense en plotselinge hoofdpijn, verlies van bewustzijn en tekenen van verhoogde intracraniële druk, zoals braken en nekstijfheid omvatten.

In beide soorten beroerte, onmiddellijke behandeling is essentieel om hersenschade te verminderen en de herstelperspectieven te verbeteren. Tijd is cruciaalen medische noodhulp moet worden gevraagd vóór het verschijnen van verdachte symptomen van een beroerte. Revalidatie na ICTUS, inclusief fysieke, beroepsmatige en logopedie, kan patiënten helpen Herstel verloren vaardigheden en functies of beïnvloed na de aflevering. Bovendien speelt preventie een cruciale rol bij het verminderen van het risico op een beroerte, en het handhaven van een gezonde levensstijl kan in dit aspect fundamenteel zijn.

ICTUS -symptomen

De Symptomen van een beroerte of beroerte (slag) kan variëren afhankelijk van het type beroerte (ischemisch of hemorragisch) en het gebied van de aangetaste hersenen. Het is belangrijk om de tekenen van een beroerte te herkennen, omdat snelle medische zorg een verschil kan maken in prognose en herstel. De meest voorkomende symptomen van een beroerte zijn:

1. Verlies van kracht of verlamming: Je kunt zwakte of verlamming ervaren aan één kant van het lichaam, die het gezicht, de arm of het been aan één kant beïnvloedt.

2. Spraakproblemen: U kunt problemen hebben met spreken of het begrijpen van taal. Spraak kan verwarrend of onsamenhangend worden.

3. Visuele problemen: U kunt vervaagd of dubbel zicht, gedeeltelijk of volledig verlies van gezichtsvermogen in een of beide ogen ervaren.

4. Moeite met het lopen of het behouden van balans: U kunt zich onstabiel voelen, wiebelen of moeite hebben met het handhaven van het evenwicht.

5. Ernstige en plotselinge hoofdpijn: Een intense hoofdpijn en zonder duidelijke oorzaak kan een symptoom van een beroerte zijn, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen.

6. Verwarring of wijziging van het bewustzijnsniveau: Je kunt je verward, gedesoriënteerd voelen of moeite hebben met het handhaven van aandacht en focus.

7. Moeilijkheden slikken: U kunt problemen ondervinden bij het doorslikken van voedsel of vloeistoffen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de symptomen van een beroerte kunnen verschijnen plotseling en zonder voorafgaande kennisgeving. Als u een van deze symptomen of aanwezigen ervaart aan iemand die hen manifesteert, is het van vitaal belang om onmiddellijk medische noodhulp te zoeken.

Onthoud de "snelle" regel om de symptomen van een beroerte te herkennen:
- F: gezicht (gezicht) - Is een deel van het gezicht gevallen of voelt het gevoelloos aan? Vraag de persoon om te glimlachen en te kijken of de ene kant van het gezicht minder beweegt.
- A: Arms (armen) - Heeft iemand moeite om beide armen op te heffen? Vallen een arm of zijn we zwak?
- S: spraak (spraak) - Is spraak verwarrend of gesleept? Heeft de persoon moeite om te spreken of te begrijpen wat hij zegt?
- T: tijd (tijd) - Als u een van deze symptomen opmerkt, is het tijd om noodsituaties te roepen en onmiddellijke medische hulp te zoeken.

Vergeet niet dat snelle medische zorg cruciaal kan zijn om hersenschade te verminderen en herstelmogelijkheden te verbeteren. Aarzel niet om noodsituaties te bellen of naar een ziekenhuis te gaan als u vermoedt dat iemand een beroerte kan ondergaan.

Meer artikelen