discapacidad y dependencia

Verschil tussen handicap en afhankelijkheid | Wat u moet weten

Oct 31, 2023Álvaro Poveda

Er zijn veel gelegenheden wanneer deze termen verward zijn en de Verschil tussen handicap en afhankelijkheid. Daarom denken we dat de oprichting van dit artikel van grote hulp zal zijn. Als u meer wilt weten over dit onderwerp, aarzel dan niet om te blijven lezen.

Aarzel niet om onze website te bezoeken als u het beste wilt vinden Producten helpen voor mensen met afhankelijkheid of handicap.

Definitie van handicaps

A onbekwaamheid Het is een voorwaarde dat beperkt het vermogen van een persoon om bepaalde activiteiten uit te voeren of volledig deelnemen aan de samenleving vanwege een functioneel of cognitief verschil. Deze beperkingen kunnen fysiek, zintuiglijk, intellectueel of emotioneel zijn en kunnen tijdelijk of permanent zijn. De handicap variëren sterk in hun zwaartekracht en hoe zij het leven van een persoon beïnvloeden.

De lichamelijke handicaps Ze omvatten voorwaarden zoals verlamming, amputatie of spierzwakte, die de mobiliteit en onafhankelijkheid kunnen belemmeren. De Zintuiglijke handicaps Ze dekken het verlies van kijk of gehoor, dat de perceptie van de omgeving en communicatie beïnvloedt. De intellectuele handicap Ze kunnen de leercapaciteit en besluitvorming beïnvloeden. Emotionele handicaps, zoals depressie of angst, kunnen de emotionele en sociale putbewijzen verstoren.

Het is belangrijk om dat te benadrukken Handicaps definiëren niet de waarde van een persoon noch hun potentieel beperken. Veel mensen met een handicap zijn op verschillende gebieden van het leven zeer capabel en getalenteerd gebleken, wat aanzienlijk bijdraagt ​​aan de samenleving.

Handicap Ze kunnen voortkomen uit de geboorte of zich ontwikkelen tijdens het leven vanwege ongevallen, ziekten of genetische aandoeningen. De samenleving is vooruitgegaan in de bevordering van inclusie en gelijke kansen voor mensen met een handicap door wetten, beleid en publiek bewustzijn. Dit omvat de aanpassing van fysieke en technologische omgevingen, het verlenen van ondersteunende diensten en de strijd tegen discriminatie.



Definitie van afhankelijkheid

De afhankelijkheid Het verwijst naar de situatie waarin een persoon niet aan zijn basisbehoeften kan voldoen of dagelijkse activiteiten kan uitvoeren zonder de hulp of ondersteuning van een andere persoon of specifieke diensten. Deze afhankelijkheidsconditie kan ontstaan ​​door verschillende redenen, waaronder gevorderde leeftijd, chronische ziekten, lichamelijke of mentale handicaps, ernstige verwondingen en andere omstandigheden die de autonomie van een persoon beperken.

De afhankelijkheid kan zich op verschillende manieren en in verschillende mate manifesteren. Sommige mensen kunnen incidentele hulp nodig hebben voor specifieke taken, zoals de aankoop van eetbaar of transport, terwijl anderen volledig afhankelijk kunnen zijn van de zorg en ondersteuning van zorgverleners of instellingen om basisactiviteiten van het dagelijks leven uit te voeren, zoals aankleden, eten of baden.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen noodzakelijke afhankelijkheid en de ongewenste afhankelijkheid. De benodigde afhankelijkheid treedt op wanneer een persoon echt hulp vereist vanwege een medische aandoening, handicap of gevorderde leeftijd. In deze gevallen is afhankelijkheid een natuurlijk onderdeel van het leven en heeft de samenleving de verantwoordelijkheid om voldoende ondersteuning en zorg te bieden aan degenen die het nodig hebben.

Aan de andere kant verwijst ongewenste afhankelijkheid naar situaties waarin Mensen worden afhankelijk vanwege externe factoren, zoals gebrek aan toegang tot educatieve of arbeidskansen, armoede, discriminatie of misbruik. In deze gevallen kan afhankelijkheid een gevolg zijn van ongelijkheid en sociaal onrecht.

Om de afhankelijkheid aan te pakken, is het belangrijk dat samenlevingen ondersteuningssystemen en kwaliteitszorg ontwikkelen, het bevorderen van de autonomie en waardigheid van afhankelijke mensen. Dit impliceert de training van zorgverleners, de bevordering van toegankelijke omgevingen en de implementatie van beleid dat de inclusie en gelijke kansen voor alle mensen bevordert, ongeacht hun mate van afhankelijkheid.

Handicap en afhankelijkheid

Verschil tussen handicap en afhankelijkheid

De Handicap en afhankelijkheid Ze zijn gerelateerd maar verschillende concepten:

 

1. Handicap:

 

  • Handicap verwijst naar een aandoening die het vermogen van een persoon beperkt om bepaalde activiteiten uit te voeren of volledig deel te nemen aan de samenleving vanwege een functioneel of cognitief verschil.
  • Het kan van de natuur zijn Fysica, zintuiglijk, intellectueel of emotioneel.
  • Het kan een aanwezigheid hebben vanaf de geboorte of zich gedurende verschillende redenen ontwikkelen, zoals ziekten, verwondingen of genetische aandoeningen.
  • Mensen met een handicap hebben mogelijk specifieke aanpassingen nodig in hun omgeving of in de manier waarop bepaalde taken worden uitgevoerd, maar kunnen verschillende mate van autonomie hebben in andere gebieden van hun leven.
  • Onbekwaamheid impliceert geen totale afhankelijkheid van andere mensen of zorgdiensten.



2. Afhankelijkheid:

 

  • Afhankelijkheid verwijst naar de situatie waarin een persoon U kunt niet aan uw basisbehoeften voldoen of dagelijkse activiteiten uitvoeren zonder de hulp of ondersteuning van andere specifieke mensen of diensten.
  • Kan ontstaan ​​vanwege verschillende redenen, zoals Geavanceerde leeftijd, chronische ziekten, ernstige handicaps, verwondingen, onder andere.
  • De afhankelijkheid impliceert de voortdurende behoefte aan hulp Voor basisactiviteiten van het dagelijks leven, zoals aankleden, eten, baden of mobiliseren.
  • De afhankelijkheid is een voorwaarde die voornamelijk verwijst naar de behoefte aan ondersteuning en zorgen is niet noodzakelijkerwijs gerelateerd aan het bestaan ​​van een handicap. Sommige mensen kunnen afhankelijk worden door ziekten of verwondingen zonder een pre -bestaande handicap te hebben.


Nu ken je de Verschil tussen handicap en afhankelijkheid. Is deze informatie nuttig geweest?

Meer artikelen